Spis rozdziałów

POTRAWA ZDROWIA

 

Karolina Fil kl. 4b

Jeśli jesteś chory, zjedz witaminową sałatkę!

Przepis na sałatkę:

1 mandarynka
1 puszka ananasa
1 kiwi
Jogurt naturalny
1 pomarańcza
2 jabłka
1 kg truskawek
10 ml soku z cytryny
3 brzoskwinie
cukier

Sposób przygotowania:

Wszystkie owoce kroimy w drobną kostkę, wsypujemy do miski, zasypujemy cukrem i skrapiamy sokiem z cytryny. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem wyjmujemy z lodówki, zalewamy jogurtem naturalnym i jeszcze raz całość dokładnie mieszamy. Podawać na śniadanie albo jako lekką przekąskę na podwieczorek. Gotowe!!! Smacznego!!!

Iwona Feliga kl. 6b

Składniki:

- 1 łyżka uśmiechu.
- 2 szklanki jazdy na rowerze.
- Szczypta wypoczynku.
- 1 łyżka pływania.  

Jedną łyżkę uśmiechu połączyć z dwiema szklankami jazdy na rowerze. Do tego dodać szczyptę wypoczynku, utartą z jedną łyżką pływania. Wszystko wymieszać i gotowe!

Smacznego!

Ola Gzyra kl. 6b

Składniki:

2 pomarańcze
3 kiwi
2 banany
kiść winogron
200g truskawek
100ml soku z cytryny 

Wykonanie:

Wszystkie owoce pokroić w niedużą kostkę. Wrzucić do miski. Dobrze wymieszać. Polać sokiem z cytryny.

Marta Dzięgielewska kl. 5a

Koktajl radosnych chwil

Składniki:

3 promyki słońca
2 gwiazdki z nieba
uśmiech przyjaciela
całusek od mamy
kocia mruczanka
szczypta dobrego humoru 

Wszystkie składniki włożyć do ulubionego kubka, w którym zwykle pijemy herbatę. Wymieszać łyżeczką. Tak przygotowaną miksturę wypić duszkiem do dna. Trzeba jeszcze pomyśleć o czymś przyjemnym, np. o dużej, zielonej łące. Po spożyciu napoju stajemy się lepsi i weselsi. Będzie widać, jak promieniejemy szczęściem.

Smacznego!

Monika Wasilewska kl. 6b

Moim zdaniem najlepsze dla zdrowia są owoce, bo mają dużo witamin, a więc moją potrawą zdrowia jest:

Sałatka tropikalna

Na 4 porcje przygotuj:

-2 jabłka
-5 kiwi
-30 dag truskawek
-puszkę brzoskwini
-puszkę ananasów
-2 pomarańcze

Sposób przyrządzenia:

Jabłka obrać ze skórki, tak samo kiwi i pomarańcze. Następnie owoce umyte i obrane pokroić w kostkę ok. 1,5 cm na 1,5 cm. Później wszystko wymieszać i gotowe.

SMACZNEGO I WIELE ZDROWIA!!!

Maciek Bańkowski kl. 6c

Sałatka wiosenna

Produkty:

Główka zielonej sałaty,
2 średniej wielkości ogórki,
Pęczek rzodkiewek,
Pęczek szczypiorku,
3 jaja,
Mała puszka groszku konserwowego,
Szklanka śmietany jogurtowej,
Sól, pieprz.

Wykonanie:

Sałatę podzielić na małe kawałki, ogórki obrać i pokroić na cienkie ćwierćplasterki, podobnie rzodkiewkę, szczypiorek. Ugotować na twardo jaja, drobno posiekać. Wszystkie warzywa wsypać do miski, dodać groszek, jaja polać śmietaną jogurtową, przyprawić solą i pieprzem, dobrze pomieszać

Smacznego!

Ola Smolińska kl. 6b

Surówka z jogurtem.

Składniki:

2 marchewki
2 jabłka
seler
sok z cytryny
kilka liści sałaty
2 rzodkiewki
natka pietruszki

Sos:

2 jogurty naturalne
łyżeczka cukru
sól 

Marchewkę, jabłka, seler i rzodkiewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Starte jabłka i seler natychmiast skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Rozmieszać jogurt z cukrem i solą. Ułożyć starte warzywa (oprócz rzodkiewki) na liściach sałaty, polać sosem, posypać rzodkiewkę i przybrać kawałeczkami cytryny oraz gałązkami natki pietruszki.

Smacznego!

Klaudia Piłkarek kl. 6b

Sałatka owocowa

Dla czterech osób, należy przygotować:

- 3 kiwi
- 2 pomarańcze
- 2 banany
- kiść winogron
- świeże truskawki
- ćwiartkę mango
- odtłuszczony jogurt

Sposób przygotowania sałatki:

-umyć, starannie obrać owoce
-pokroić w kawałeczki
-dokładnie wymieszać
-zalać odtłuszczonym jogurtem
Co i ile witamin zawiera sałatka owocowa?

Codzienne jedzenie sałatki owocowej pozwala dostarczać organizmowi właściwych ilości witamin i minerałów. Szczególnie dużo witaminy C zawierają owoce, takie jak: truskawki, kiwi oraz owoce cytrusowe. Mango zawiera dużo beta-karotenu, który w organizmie człowieka zostaje zamieniony w witaminę A. Oprócz tego owoce dostarczają witamin z grupy B.

Agnieszka Kurlanc kl. 6d

Składniki:

Duża garść szczęścia
Szczypta uśmiechu
Mała szczypta sportu
Odrobina słodkości

Do salaterki wsypać garść szczęścia i szczyptę uśmiechu, razem bardzo dobrze wymieszać, aby dwa składniki dobrze się połączyły. Następnie dodać szczyptę dobrych myśli, po 5 min. małą szczyptę sportu i to wszystko doskonale wymieszać.

A na koniec całą sałatkę polać odrobiną słodkości.

Życzę smacznego!!

Ania Kuna kl. 6d

JOGURT „Coś dla zdrowia”

Dwadzieścia cztery szczypty śmiechu,
Dwie tabletki witaminy „C”,
Dwie średnie cebule,
4l mleka.

Do dużego garnka wsypać dwadzieścia cztery szczypty śmiechu i poczekać, aż cały garnek zrobi się czerwony. Następnie wrzucić dwie tabletki witaminy „C”, pomieszać i poczekać 1 minutę. Pokroić na drobno dwie cebule i dodać do garnka, wraz z 4l mleka. Następnie wszystko dokładnie wymieszać.

 SMACZNEGO!

Małgosia Wiśniewska kl. 6d

 Przepis na sałatkę witaminową

Jeśli chcesz być zdrowy i silny, jedz owoce! Oto przepis na smaczną i prostą sałatkę witaminową, która doda Ci energii.

Przygotuj:

1 kiwi
1 jabłko
1 pomarańczę
1 banana
kilka kropel soku z cytryny

Umyj dokładnie ręce i owoce. Obierz ze skórki owoce i pokrój w drobną kosteczkę. Wsyp do miseczki i wyciśnij kilka kropel soku z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj. Sałatka gotowa jest od razu do zjedzenia!!! Podając ją swoim znajomym, uśmiechaj się od ucha do ucha.

Ewelina Szpuda kl. 5a

Przepis zdrowia

Dwa przysiady.
Trzy brzuszki.
Dziesięć rowerków.
Cztery pompki.

Teraz wszystko wymieszać i spróbować. Na koniec dodać łyżkę śmiechu. I piec w temperaturze zdrowia.

Agata Kubiak kl. 5A

Chcesz być zdrowy? Recepta jest prosta: jedz mądrze.

Napój:

sok pomidorowy z natką- zawiera potas i likopen, który działa odtruwająco oraz witaminę C zwalczająca wolne rodniki.

Zupa chłodnik - świeże warzywa (ogórek, natka pietruszki) nie są zubożone gotowaniem, w żółtku jest selen, mangan i cynk –pierwiastki, które wzmacniają komórki.

Danie główne: pierś kurczaka-nie ma tłuszczu, za to dużo białka, selen i brokuły są bardzo bogatym źródłem antyoksydantów i ryż brązowy z warzywami zawiera mnóstwo błonnika chroniącego przed toksynami.

Deser: figi suszone – przyspieszają przemianę materii i regulację jelit.

Kamil Kielak kl. 4b

Ambrozja hawajska

Składniki:

puszka ananasa,
2 pomarańcze,
2 gruszki,
2 brzoskwinie,
szklanka winogron,
pół szklanki wydrylowanych wiśni,
pół szklanki truskawek lub malin,
sok z 2 cytryn,
2 łyki wiórków kokosowych,
cukier.

Sposób przyrządzenia:

Pomarańcze, gruszki, brzoskwinie umyć, obrać, podzielić lub pokroić na cząstki. Krążki ananasa odcedzić z syropu, pokroić w kostkę. Owoce włożyć do salaterki, posłodzić, delikatnie wymieszać. Zalać sokiem cytrynowym z 3-4 łyżkami syropu ananasowego. Schłodzić. Przed podaniem posypać wiórkami kokosowymi.

Natalia Kaczorowska kl. 5a

Sałatka zdrowia

Składniki:

Jedno umyte jabłko
8 łyżek soku z cytryny
Pół (niedużej) marchwi
Kefir owocowy (mały)
6 truskawek

Sposób przygotowania:

Zetrzeć jabłko i marchew do jednej miski.
Skroić na małe kawałki truskawki.
Do mniejszej miski wlać kefir i mieszając dolewać sok z cytryny.
Kefir i sok wlać do pokrojonych owoców.
Wymieszać i wstawić do lodówki na piętnaście minut.

Artur Rok kl. 5d

Przepis na sałatkę zdrowia

Wszystkie składniki użyte do tej sałatki powinny pochodzić z ekologicznych upraw, gdzie nie stosuje się żadnych nawozów ani środków chemicznych. Podlewane są czystą, źródlaną wodą.

Składniki:

4 kiwi
1 ananas
2 pomarańcze
10 dag miodu
20 dag porzeczek(czarnych i czerwonych)
10 dag truskawek
10 dag orzechów
5 jabłek
1 cytryna
szpinak
zielona pietruszka
brokuły
szczypiorek

Przepis:

Warzywa i owoce umyć pod bieżącą ciepłą wodą i pokroić.
Natkę pietruszki, szpinak i szczypiorek drobno posiekać.
Zmielone orzechy wymieszać z miodem i sokiem z cytryny.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Uwaga, ważne!
Przyprawić słońcem, uśmiechem i życzliwością.

 Smacznego!

Eliza Lewandowska kl. 5a

Sałatka, samo zdrowie

Przygotuj:

- jeden ser „feta”
- dwa pomidory
- jeden duży ogórek zielony
- jedną cebule
- jeden szczypiorku
- oliwę z oliwek
- oliwki
- pieprz i sól
- sok z cytryny

Jak przygotować:

Umytą sałatę porwać na kawałki i rozłożyć na głębokim półmisku. Pomidory, ogórki, cebulę pokroić w kostkę i rozłożyć równomiernie na sałacie. Oliwki pokroić w plasterki i poukładać na warzywach. Wszystko skropić sokiem z cytryny, posolić i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Ser feta pokroić na niewielkie kawałki i rozłożyć. Wszystko posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem i polać oliwką z oliwek. Spożywać bezpośrednio po przyrządzeniu.

SMACZNEGO!!!

Marta Szczypińska kl. 4b

Warzywa i owoce odgrywają ważną rolę w żywieniu.

Mają one dużą zawartość witamin, składników mineralnych, cukrów i błonnika. Gdy spożywamy te produkty na surowo, znajdujące się w nich składniki odżywcze są dostarczane organizmowi.

W moim domu je się sałatki warzywne, czasem owocowe.

Produkty na sałatki są zrywane z naszego ogródka.

Moją ulubioną sałatką jest „sałatka warzywna”, a robi się ją tak:

Najpierw trzeba opłukać i osuszyć sałatę, pomidory umyć i pokroić w ósemki. Dwie czerwone cebule obrać z suchych łupin i pokroić w cienkie plasterki, a umytego kalafiora podzielić na małe różyczki. Rzodkiewki oczyścić, umyć oraz pokroić na plasterki. Dokładnie opłukać i osuszyć kiełki rzeżuchy. Wymieszać wszystkie składniki sałatki.

Teraz przystępujemy do sporządzenia sosu.

Jedną łyżeczkę soli rozpuścić w łyżeczce wody, dodać dwie łyżki oliwy z oliwek oraz roztarty ząbek czosnku.

Tak sporządzonym sosem polać sałatkę. Aby sałatka była dobra, trzeba ją schłodzić w lodówce.

Sałatka ta jest często przyrządzana przez moją mamę. Bardzo nam wszystkim smakuje. Dlatego postanowiłam ją Wam przedstawić.

Życzę smacznego.

Marta

Sylwek Kadubaj kl. 5d

Jeśli chcesz być silny i zdrowy, należy:

1. Przyjmować zalecone lekarstwa i chodzić na kontrolę do lekarza!
2. Ubierać się zgodnie z pogodą!
3. Nie jeść lodów, gdy jesteś spocony!
4. Brać udział w zawodach sportowych!  

Sałatka owocowa

Składniki:

2 jabłka
1 pomarańcza
2 brzoskwinie
pół kilo truskawek
2 gruszki
1 ananas
2 kiwi
1 kiść winogrona zielonego
szklanka cukru

Sposób przygotowania:

1. Umyć owoce
2. Pokroić je w kostkę
3. Wsypać do miski
4. Posłodzić i wymieszać dokładnie
5. Nałożyć owoce do miski.

 SMACZNEGO!

Paweł Zagańczyk kl. 5d

Przepis na potrawę zdrowia.

Składniki:

4 brzoskwinie
1 ananas
2 pomarańcze,
średnia kiść winogron (jasnych i ciemnych)
4 kiwi
3 banany
1 grejpfrut
6 mandarynek
garść rodzynek

Sposób wykonania:

1. Wszystkie owoce obrać i pokroić w drobną kostkę.
2. Pokrojone owoce wrzuć do miski.
3. Wsypać garść rodzynek.
4. Wymieszać wszystko.

SMACZNEGO!!!

Sebastian Bach kl. 5a

Kabaczki nadziewane twarożkiem

Skład:

2 duże kabaczki
15 dag twarożku
2 łyżki śmietany
2 jajka
6 dag sera żółtego

Sposób przyrządzenia:

Kabaczki obrać, umyć, przeciąć wzdłuż i wydrążyć ostrożnie, aby nie uszkodzić ścianek. Posolić i odwrócić, aby ściekł nadmiar soku. Twarożek wymieszać ze śmietaną, dodać lekko ubite jaja, doprawić do smaku solą i pieprzem. Nadziać farszem połówki kabaczków, posypać tartym serem i ułożyć w wysmarowanym oliwą ogniotrwałym naczyniu. Wstawić do gorącego piekarnika i piec, aż będą miękkie, a ser się zarumieni.

Spis rozdziałów